Πραγματοποιήθηκε το 1ο Ζωντανό Εργαστήριο στο Μουζάκι
- gempellis
- 7 Ιουλ
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Μέσα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το 1ο Ζωντανό Εργαστήριο στο Μουζάκι, την Τετάρτη 9 Απριλίου, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο Μουζακίου. Με ενεργή συμμετοχή νέων ανθρώπων της περιοχής, στόχος ήταν η ανάδειξη των ζητημάτων, των δυσκολιών και των προβληματισμών τους, με τη δομή του εργαστηρίου να ξεφεύγει από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν το ρόλο του ακροατηρίου, αλλά συμμετείχαν με ανταλλαγή απόψεων και καταιγισμό ιδεών, μέσα από την εφαρμογή της μεθόδου “problem - solution tree”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά την ανάθεση της δράσης «Εφαρμογή μεθόδων-εργαλείων ανάπτυξης συνεργατισμού (RLL, business clinic ή demo day, pitching show)» από την ΑΝ.ΚΑ Α.Ε., στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας “Ανάπτυξη Συνεργατισμού” στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Τα τρία βασικά ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσω του εργαστηρίου:
Δεν εμπιστευόμαστε το διπλανό μας
Επικρατεί η απογοήτευση
Έχουμε την αίσθηση οτι δε μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα
Αίσθηση των νέων ανθρώπων που συμμετείχαν, είναι οτι αυτά τα τρία ζητήματα ανατροφοδοτούν το ένα το άλλο, με την τοπική κοινωνία τελικά να καταλήγει σε έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί στην απραξία.
Ταυτόχρονα, ακούστηκαν σημαντικοί προβληματισμοί, μερικοί εκ των οποίων είναι:
Τι εικόνες έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει "Μουζάκι"; Πως μπορούμε να δώσουμε μια ισχυρή ταυτότητα στον τόπο μας;
Πως μπορεί να αναπτυχθεί τεχνογνωσία στην περιοχή ώστε να "προχωρήσουν" κάποια πραγματα; Μπορούμε να προσελκύσουμε άτομα αυξημένων προσόντων; Υπάρχει άραγε τρόπος να συνεργαστούμε με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα;
Οι ευκαιρίες που διακρίνουν οι νέοι της περιοχής
Κατά την εφαρμογή της μεθόδου "problem - solution tree", ταυτόχρονα με τους προβληματισμούς, τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τα ζητήματα, καταγράφηκαν επίσης πιθανές λύσεις και ευκαιρίες που διακρίνουν οι νέοι της περιοχής. Μερικά από αυτά είναι:
Δημιουργία Οργανισμού Προώθησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος (DMO)
Αναβάθμιση και προώθηση της "πίστας ανεμοπτεριστών" στην περιοχή του Ελληνόπυργου
Καλλιέργεια συνεργειών με σκοπό την ανάπτυξη του αγροτουρισμού
Αφού οι νέοι της περιοχής παραδέχθηκαν οτι είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι για να συζητήσουν για το μέλλον του τόπου τους, η συζήτηση έληξε με αισιοδοξία και με μία υπόσχεση για ραντεβού ξανά στο προσεχές μέλλον.